11 здравослови причини да пиеш вино

Виното, особено червеното, е обект на задълбочени изследвания. Според тях, умереното му пиене може да предпази от някои видове рак, да подобри психичното здраве и да осигури ползи за сърцето и още. карат Vinebox.bg да пробира внимателно из между стотиците вина по цял свят.

1. Укрепва костите

 “Тъфтс” в Бостън (САЩ) с повече от 2400 участници показва, че жените, които пият вино, по-рядко губят костна маса, отколкото жените, които не пият. Това се дължи на положителния ефект върху костната минерална плътност както при виното, така и при бирата.

2.Намалява сърдечния риск

 Проучване на Харвардския университет (САЩ) показва, че вероятността от сърдечен удар при хората, които пият вино в умерени дози, е с 30% по-малка.

3.Антибактериален

И червеното, и бялото вино имат антибактериални свойства (страхотно по време на Ковид). Това доказва проучване, проведено от експерта Мартин Е. Вайс показва, че виното има способността да намалява бактериите в храната, като по този начин предпазва човешкия организъм.

4.Предпазва от слепота

Червеното вино може да спре неконтролируемото нарастване на кръвоносните съдове в окото (ангиогенеза). Което според проучване на екип изследователи от Медицинския факултет на Вашингтонския университет причинява слепота. Виното съответно съдържа своиства които предпазват зрението.

5.Срещу депресия

Екип от учени от няколко испански университета стига до заключението, че пиенето на вино може да намали риска от депресия. Експериментът е проведен с 2683 мъже и 2822 жени на възраст между 55 и 80 години в продължение на седем години. Установено е, че и при двата пола, пиенето по 6-7 чаши вино седмично, значително намалява вероятността от изпадане в депресия. Екип от учени от Медицинския център на Университета Лойола (САЩ) установява, че умерената консумация на червено вино може да намали риска от развитие на деменция. В своето проучване те анализират данни от научни статии за червеното вино от 1977 г. до днес. Проучванията показват значително по-нисък риск от деменция сред умерените консуматори на червено вино в 14 различни държави. А ресвератролът намалява вискозитета на кръвните плочици, което спомага за поддържането на отворени и гъвкави кръвоносни съдове (без съсиреци). Това от своя страна спомага за доброто кръвоснабдяване на мозъка.

6.Намалява холестерола

Няколко проучвания показват, че една чаша червено вино на ден действа благоприятно за намаляването на холестерола. Намалява концентрацията на атерогенни плаки в артериите и повишава нивата на добрия холестерол. Всичко това подобрява сърдечносъдовото здраве.

7.Предпазва от слънчево изгаряне

Според испански учени, производните на виното и гроздето могат да помогнат за намаляване на вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. В проучването се обяснява, че флавоноидите във виното и гроздето възпрепятстват увреждането клетките на кожата. Това обяснява защо испанците са такива любители и производители на вино.

8.Намалява вероятността от рак на дебелото черво

Учени от университета в Лестър (Великобритания) обясняват на Втората международна научна конференция за здраве, че умерената редовна консумация на червено вино може да намали броя на чревните тумори с около 50%.

9.Помага за предотвратяване на деменция

Екип от учени от Медицинския център на Университета Лойола (САЩ) установява, че умерената консумация на червено вино може да намали риска от развитие на деменция. В своето проучване те анализират данни от научни статии за червеното вино от 1977 г. до днес. Проучванията показват значително по-нисък риск от деменция сред умерените консуматори на червено вино в 14 различни държави. А ресвератролът намалява вискозитета на кръвните плочици, което спомага за поддържането на отворени и гъвкави кръвоносни съдове (без съсиреци). Това от своя страна спомага за доброто кръвоснабдяване на мозъка. Проучването е публикувано в The Journal of Neuropsychiatric Disease and Treatment.

10.Богатo на минерали

Виното осигурява минерали като: литий (балансира нервната система), магнезий (намалява стреса), цинк (подобрява имунната защита), калий и калций.

11. Забавя стареенето

Консумацията на чаша вино на ден ни помага да забавим процеса на стареене благодарение на съдоразширяващите му свойства, които се борят с някои заболявания, причинени от окисляването на клетките. Препоръчва се и за паметта.

Чаша вино на ден е натуралната добавка, която ни помага да поддържаме добро здраве и да предотвратим редица заболявания. Освен това добавя свежест към кожата и ни кара да изглеждаме по-млади. От Vinebox сме наясно с това, затова се доверяваме не само на ползите, които виното ни предоставя, а и на качеството на самото вино, предлагайки внимателно подбирана селекция от френски и италиански вина. https://vinebox.bg/

Leave a Comment