Как да различиш хубавото от лошото вино?

В света на виното, вие сами определяте своите правила, предпочитания, вкусове, мнения, … но никога не принуждавате другите да ги спазват. Имате право да обявите виното за добро, защото ви харесва, но това не означава, че виното е лошо, защото не ви харесва, тъй като виното може да бъде направено правилно и да бъде харесвано от много други хора. Освен това може да има субективни фактори, които променят вашето възприятие и може би по друго време, при друго обстоятелство, с друга компания и друга гастрономия, същото това вино ще ви хареса. За това в днешно време са популярни платформи за оценка на вината, където всеки потребител може да оцени или да провери оценките на други за най-различни вина.

Реалността е, че днес има много малко наистина лоши вина в сравнение с само преди двадесет години. Новото прецизно лозарство, напредъкът в енологията, усъвършенстването на производствените техники и технологии позволяват да се направи сегашното вино качествен продукт в по-голяма или по-малка степен.

Некачествени бутилки вино

Бутилки за вино

Лошото вино, от гледна точка на личните вкусове, не трябва да се бърка с развалено вино. Много от вината, които може би се определят като „лоши“, всъщност са просто лоши бутилки вино. Бутилки, които са били неправилно изработени, съсипвайки след това съдържанието си.

С надеждата, че никога няма да намерите някоя от тези бутилки, ние ви показваме по-долу някои характеристики, така че да знаете как да идентифицирате развалено вино.

Избор на вино - как да различиш хубавото от лошото вино

ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗА ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА ЛОША БУТИЛКА ВИНО

1. Застояли плодове.

Ароматите на виното напомнят предимно на плодове, но плодове в добро състояние. Ако забележите аромати или вкусове на стари плодове, това означава, че виното е развалено и трябва да го върнете. Внимавайте, не бива да се бърка с аромата на зрели или стафидирани плодове на много отлежали вина, тъй като това са приятни аромати, които не означават дефект във виното.

2. Оцет.

Все по-трудно е да случите на оцетни вина. Благодарение на съвременните производствени техники, повечето вина днес не се вкисват. Ако обаче забележите миризмата или вкуса на оцет, виното несъмнено е развалено.

3. Химични или бактериални миризми.

Най-често срещаните са ацетон (като лепило или лакочистител) и изпарения на сяра (изгнили яйца, изгорена гума, чесън). Подобно на оцетното вино, бързо ще откриете , че тези вина са развалени заради неприятната им миризма.

4. Ръждясало вино.

Може да мирише на плесен или може да същия вкус. Това е вино, което вероятно е било развалено с течение на времето поради липса на консумация. Всъщност някога дори може да е било добро вино, но пордаи някаква причина е имало допир с въздух, което е съсипало съдържанието.

5. Готвени аромати и аромати.

Проблем, който обикновено е следствие от лоша логистика. Когато едно вино е съхранено или транспортирано в твърде горещо време, то може да има вкус на варен бульон или зеленчуци. Ако откриете вино с този дефект, вероятно всички вина от неговата партида също са развалени.

Подсказка: Когато купувате вино, коркът може да ви даде представа за състоянието на виното: наблюдавайте, опипвайте с пръст и проверявайте дали тапата е здраво и правилно разположена, дали не е разхлабена, изпъкнала или хлътнала, тъй като може да е индикация, че виното е неправилно съхранявано или транспортирано.

6. Вино с аромат на корк.

Това е най-често срещаният дефект, влажна миризма от картон, която се влошава при излагане на въздух. Причинява се от некачествена тапа и дори най-добрите вина в света не са застраховани срещу този проблем. Корковата индустрия постигна много напредък, за да елиминира този проблем, причинен от течове и бактерии, въпреки че все още е обичайно да се намират вина по този начин. Не е необходимо да се обяснява, че вината с винтови или синтетични капачки, логично, не страдат от този проблем.

Прекият път към добрият избор

И така, както видяхте има редица от детайли, които е нужно да имаме предвид при закупуването на нова бутилка вино, като имаме предвид, зе доста често ни се иска да опиваме нещо по-различно от предния път. Във Vinebox съобразяваме всички тези фактори, гарантирайки, че любителите на виното ни ще получват всеки път различно и разбира се в добро състояние вино. 🙂

Leave a Comment